1. Home
 2. >
 3. Energielabels
 4. >
 5. Energielabel D
Energielabel D

Energielabel D
uitgelegd 

Met een energielabel D betekent dat uw huis of gebouw niet heel energie-efficiënt is. Er zijn verbeteringen nodig om het energieverbruik te verminderen.

De verschillende
soorten energielabels 

Energieprestatiecertificaat (EPC) geeft de energie-efficiëntie aan van woningen en gebouwen en heeft een classificatie van A tot en met G.

Energielabel voor uw woning of bedrijfspand

Een energielabel zien hoe energiezuinig een huis of gebouw is. Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over energielabels.

Energielabel aanvragen

Bij Klaver Energielabels vraagt u eenvoudig en snel een energielabel aan.

Maatwerkadvies

Energielabels op maat. Een energielabel geeft meer inzicht in hoe goed uw huis geïsoleerd is, en kan helpen om uw huis of gebouw comfortabeler en energiezuiniger te maken.

Energielabel D

Een woning met D-label geeft aan dat de woning over een gemiddelde energie-efficiëntie beschikt

Energielabel D

Energielabel D

Gemiddeld energieverbruik

Energielabel D: betekent dat uw huis of gebouw niet heel energie-efficiënt is. Er zijn verbeteringen nodig om het energieverbruik te verminderen

Een huis of gebouw met energielabel D valt precies in het midden van de andere energielabels. Het D-label nodigt uit om meer energie-efficiënt te zijn en biedt ruimte voor verbetering.

Het D-label valt niet in de categorie van de zeer energie-efficiënte huizen. Het label heeft een gele kleur en onderscheidt zich van de rode labels.

Als uw huis of gebouw een energielabel D heeft, dan is het absoluut de moeite waard om te kijken naar manieren om het energieverbruik te verminderen. Dit wordt bevestigd door het feit dat het C-label steeds meer als de norm wordt beschouwd.

Energielabel D

Wat betekent een energielabel D voor uw woning of gebouw?

Energielabel D: Het D-label betekent dat uw huis een matig energiezuinig karakter heeft en er nog aanzienlijke verbeteringen mogelijk zijn.

Een huis met energielabel D heeft een matig energiezuinig karakter en verbruikt meer energie dan een woning met een energielabel C. Het label geeft aan dat er nog ruimte is voor verbetering op het gebied van isolatie en energiebesparing. Woningen met energielabel D hebben meestal wel dubbel glas, maar de isolatie van de vloer, muur en het dak is vaak nog niet optimaal.

Enkele voordelen van het energielabel D

Een energielabel D geeft aan dat een woning of gebouw een matig energieverbruik heeft. Hoewel een D-label nog niet erg energiezuinig is, zijn er toch voordelen aan verbonden.

 • Een woning met een D-label verbruikt minder energie dan een woning met een E-, F- of G-label, waardoor de energierekening lager zal uitvallen.
 • Het verbeteren van het energielabel van een woning kan de waarde van de woning verhogen. Hoewel een D-label nog niet ideaal is, kan het toch potentiële kopers aantrekken die geïnteresseerd zijn in woningen met een betere energieprestatie dan de gemiddelde woning.
 • Het verbeteren van de energieprestatie van een woning kan ook het wooncomfort verhogen. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van isolatiemaatregelen kan de woning beter geïsoleerd worden en zal het minder tochtig zijn.
 • Door het verminderen van het energieverbruik wordt de CO2-uitstoot verlaagd, waardoor een woning met een D-label milieuvriendelijker is dan een woning met een E-, F- of G-label.

Hoe verbetert u het D-label?

Om uw D-label te verbeteren, kunt u verschillende energiebesparende maatregelen nemen. Hieronder staan enkele maatregelen die u kunt overwegen.

 • Isolatie van de begane grondvloer, zodat u minder warmte verliest.
 • Isolatie van de cv-leidingen in onverwarmde ruimtes, om te zorgen voor een efficiëntere verwarming.
 • Het vervangen van enkelglas door dubbelglas of HR++ glas, wat een verbetering geeft in de thermische isolatie van uw huis.
 • Het aanschaffen van een HR107 combiketel voor zowel verwarming als warm water, om energie te besparen.

Heeft u behoefte aan meer informatie? Onze adviseurs staan voor u klaar om u te voorzien van persoonlijk advies op maat voor uw woning. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Energielabel D

De overige energielabels

Energielabel A

Energielabel A
Zeer laag energieverbruik

Energielabel A: betekent een energie-efficiënt huis of gebouw

Een huis of gebouw met energielabel A is energiezuinig en bespaart u geld. Het A-label is comfortabeler en milieuvriendelijker. Het beste ‘groene’ label voor uw huis of gebouw.

Energielabel B

Energielabel B
Laag energieverbruik

Energielabel B: betekent een energie-efficiënt huis of gebouw, maar er zijn nog verbeteringen mogelijk

Wonen in een huis met energielabel B betekent dat u in een woning heeft met het een-na zuinigste energielabel. Er zijn tal van energiebesparende maatregelen uitgevoerd voor een efficiëntere energie-uitgave.

Energielabel C

Energielabel C
Redelijk laag energieverbruik

Energielabel C: betekent dat uw huis of gebouw minder energie-efficiënt is dan woningen met een hoger label en er nog verbeteringen kunnen worden aangebracht

Met een energielabel C heeft uw huis of gebouw een redelijk laag energieverbruik, dankzij diverse energiebesparende maatregelen. Uw woning is iets minder energiezuinig dan huizen met energielabel B, maar nog steeds gericht op besparing van energie en het milieu.

Energielabel E

Energielabel E
Redelijk hoog energieverbruik

Energielabel E: betekent hogere energiekosten. Er zijn meerdere verbeteringen nodig om het energieverbruik te verminderen

Het energielabel E duidt op een lage energie-efficiëntie van uw huis of gebouw. Hierdoor betaalt u hoge energiekosten en is er veel ruimte voor verbeteringen.

Door stappen te ondernemen om het energieverbruik te verminderen, kunt u aanzienlijk besparen op uw energierekening.

Energielabel F

Energielabel F
Hoog energieverbruik

Energielabel F: betekent veel hogere energiekosten en een zeer laag energie-efficiëntie. Een huis of gebouw met dit energielabel zal onnodig veel energie verbruiken en heeft waarschijnlijk weinig of geen isolatie

Energielabel F staat voor een huis met een ontzettend hoog energieverbruik. Het is het tweede minst energiezuinige label en heeft een opvallende rode kleur.

Woningen of gebouwen in deze categorie hebben nog veel ruimte voor verbeteringen om het energieverbruik te verminderen.

Met meerdere aanpassingen kunt u niet alleen geld besparen, maar ook een comfortabeler en duurzamer leefomgeving creëren.

Energielabel G

Energielabel G
Zeer hoog energieverbruik

Energielabel G :betekent dat een huis of gebouw extreem hoge energiekosten heeft en nauwelijks energie-efficiënt is

Het energielabel G is het laagste label en geeft aan dat uw huis of gebouw een extreem hoog energieverbruik heeft. Hierdoor is het nodig om veel energie te verbruiken voor verwarming en warm water, wat resulteert in hoge energierekeningen.

Er zijn aanzienlijke verbeteringen mogelijk om het energieverbruik te verminderen, zoals het vervangen van enkel glas door HR++ glas of het toepassen van isolatie. Door deze verbeteringen te realiseren, bespaart u op uw energierekening en verbeter u tegelijkertijd uw leefomgeving.

energielabel aanvragen

Energielabel aanvragen

Een energielabel in 5 stappen geregeld!

 • Afspraak inplannen
 • Documenten aanvullen
 • Inspectie
 • Registratie Energielabel
 • Het energielabel
Energielabel check

Energielabel check

Welk energielabel heeft mijn huis of bedrijfspand?

Sinds 2008 is het energielabel verplicht bij elke woningoverdracht. U kon voorheen zelf online een label aanvragen door een aantal vragen te beantwoorden.

Prijzen energielabels

Energielabel tarieven

Duurzame energieoplossingen hebben de toekomst. Hoe kunt u daar van profiteren?

De prijs van een energielabel hangt af van verschillende factoren waaronder het type woning, het oppervlak van de woning, beschikbare documenten over de woning en de tijd die onze energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken van de woning op te nemen.

De energieprestatie van uw woning

De energieprestatie van de woning moet worden bepaald met de NTA 8800 bepalingsmethode. De energie-indicator drukt de energieprestatie uit in kWh/m2 per jaar en is gekoppeld aan een energielabelletter.

De voordelen van een energielabel

Uw woning of bedrijfspand moet opgenomen worden volgens de bepalingsmethode NTA 8800 door een gecertificeerde EP-W* of EP-U** adviseur.

Een van onze gecertificeerde EP-adviseur bezoekt uw woning of bedrijfspand vóór het indienen van de aanvraag. Het energieprestatie-rapport dat onze adviseur opstelt, inclusief de vastgestelde energieprestatie, wordt na de opname geregistreerd bij EP-online.

*EP-W Basis = woningen
**EP-U  Detail = kantoren en bedrijfsgebouwen

energielabel

Op zoek naar de beste prijs en de beste service? Vraag nu een energielabel aan!

Wat is een

energie prestatie advies (EPA)?

Een energieprestatieadvies is een advies dat inzicht geeft in bouwkundige en installatietechnische verbeteringen met betrekking tot energiezuinigheid. Het energieprestatieadvies wordt door één van onze gecertificeerde adviseurs opgesteld.

EPA staat voor EnergiePrestatieAdvies

Een EPA is een maatwerkadvies voor energiebesparingsmaatregelen aan bestaande gebouwen (woningen en utiliteit).

EPA-adviseur

Het energielabel dat sinds enige tijd verplicht is bij verhuur, verkoop en oplevering van woningen en gebouwen mag alleen door een gecertificeerde EPA-adviseur worden opgesteld.

Energieverbruik verlagen en verduurzamen

Wij brengen in kaart welke woningverbeteringen het meeste resultaat opleveren. We kijken daarbij naar de kosten om iets aan te pakken, wat het u oplevert en hoe snel u uw investering terugverdient.

Energiebesparende maatregelen

Concreet zijn dit: gevel-, dak-, leiding- vloerisolatie, HR++ (of hoger) beglazing, energiezuinige kozijnen en/of deuren, energiezuinige ventilatie inclusief hoog rendement ventilatoren, een warmtepomp, warmteterugwinning, zonnecellen of een combinatie hiervan.

Het EPA label

Het EPA-label is een energielabel voor woningen, vergelijkbaar met de labels voor koelkasten, wasmachines en auto's. Net als deze labels loopt het EPA-label van A tot en met G. Hierbij is A het meest en G het minst energiezuinig.

Wat staat er op het EPA label?

Op het label zie t u de letters A+++ tot en met D, die via donkergroen (A+++) en oranje (B) naar rood (D) gaan. Hoe roder, hoe minder zuinig. Daarnaast ziet u op het label ook het energieverbruik per jaar bij gemiddeld gebruik en eventuele aanvullende informatie zoals het waterverbruik of andere technische details.

Wat is een

energie prestatie advies (EPA)?

Een energieprestatieadvies is een advies dat inzicht geeft in bouwkundige en installatietechnische verbeteringen met betrekking tot energiezuinigheid. Het energieprestatieadvies wordt door één van onze gecertificeerde adviseurs opgesteld.

EPA staat voor EnergiePrestatieAdvies

Een EPA is een maatwerkadvies voor energiebesparingsmaatregelen aan bestaande gebouwen (woningen en utiliteit).

EPA-adviseur

Het energielabel dat sinds enige tijd verplicht is bij verhuur, verkoop en oplevering van woningen en gebouwen mag alleen door een gecertificeerde EPA-adviseur worden opgesteld.

Energieverbruik verlagen en verduurzamen

Wij brengen in kaart welke woningverbeteringen het meeste resultaat opleveren. We kijken daarbij naar de kosten om iets aan te pakken, wat het u oplevert en hoe snel u uw investering terugverdient.

Energiebesparende maatregelen

Concreet zijn dit: gevel-, dak-, leiding- vloerisolatie, HR++ (of hoger) beglazing, energiezuinige kozijnen en/of deuren, energiezuinige ventilatie inclusief hoog rendement ventilatoren, een warmtepomp, warmteterugwinning, zonnecellen of een combinatie hiervan.

Het EPA label

Het EPA-label is een energielabel voor woningen, vergelijkbaar met de labels voor koelkasten, wasmachines en auto's. Net als deze labels loopt het EPA-label van A tot en met G. Hierbij is A het meest en G het minst energiezuinig.

Wat staat er op het EPA label?

Op het label zie t u de letters A+++ tot en met D, die via donkergroen (A+++) en oranje (B) naar rood (D) gaan. Hoe roder, hoe minder zuinig. Daarnaast ziet u op het label ook het energieverbruik per jaar bij gemiddeld gebruik en eventuele aanvullende informatie zoals het waterverbruik of andere technische details.

energielabels en advies

Energielabels

& advies

We geven energieadvies op maat o.a. in de volgende plaatsen:

Abcoude, Baambrugge De Hoef, Amstelhoek, IJsselstein, Benschop, Lopik, Lopikerkapel, Jaarsveld, Polsbroek, Montfoort, Oudewater, Snelrewaard, Nieuwegein, Woerden, Vleuten, De Meern, Haarzuilens, Linschoten, Papekop, Hekendorp, Kamerik, Zegveld, Harmelen, Utrecht, Maarssen, Oud Zuilen, Tienhoven, Westbroek, Breukelen, Nieuwer Ter Aa, Kockengen, Nieuwersluis, Loenen Aan De Vecht, Vreeland, Loenersloot, Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Zeist, Austerlitz, Huis Ter Heide, Bilthoven, De Bilt, Den Dolder, Bosch en Duin, Groenekan, Maartensdijk, Hollandsche Rading, Baarn, Lage Vuursche, Bunschoten-Spakenburg, Eemdijk, Eemnes, Soest, Soesterberg, Achterveld, Amersfoort, Hoogland, Hooglanderveen, Leusden, Stoutenburg, Stoutenburg, Noord Veenendaal, Rhenen, Elst, Renswoude, Woudenberg, Doorn, Cothen, Langbroek, Maarn, Maarsbergen, Leersum, Amerongen, Overberg, Wijk bij Duurstede, Driebergen-Rijsenburg, Bunnik, Odijk, Werkhoven, Ossenwaard, Houten, ’t Goy, Schalkwijk, Tull en ’t Waal, Everdingen, Zijderveld Hagestein.

Rembrandtlaan 46
3723 BK Bilthoven
T. +31 (0)30 744 02 66

energielabels en advies

Energielabels
en advies

We geven energieadvies op maat o.a. in de volgende plaatsen:

Abcoude, Baambrugge De Hoef, Amstelhoek, IJsselstein, Benschop, Lopik, Lopikerkapel, Jaarsveld, Polsbroek, Montfoort, Oudewater, Snelrewaard, Nieuwegein, Woerden, Vleuten, De Meern, Haarzuilens, Linschoten, Papekop, Hekendorp, Kamerik, Zegveld, Harmelen, Utrecht, Maarssen, Oud Zuilen, Tienhoven, Westbroek, Breukelen, Nieuwer Ter Aa, Kockengen, Nieuwersluis, Loenen Aan De Vecht, Vreeland, Loenersloot, Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Zeist, Austerlitz, Huis Ter Heide, Bilthoven, De Bilt, Den Dolder, Bosch en Duin, Groenekan, Maartensdijk, Hollandsche Rading, Baarn, Lage Vuursche, Bunschoten-Spakenburg, Eemdijk, Eemnes, Soest, Soesterberg, Achterveld, Amersfoort, Hoogland, Hooglanderveen, Leusden, Stoutenburg, Stoutenburg, Noord Veenendaal, Rhenen, Elst, Renswoude, Woudenberg, Doorn, Cothen, Langbroek, Maarn, Maarsbergen, Leersum, Amerongen, Overberg, Wijk bij Duurstede, Driebergen-Rijsenburg, Bunnik, Odijk, Werkhoven, Ossenwaard, Houten, ’t Goy, Schalkwijk, Tull en ’t Waal, Everdingen, Zijderveld Hagestein.

Rembrandtlaan 46
3723 BK Bilthoven
T. +31 (0)30 744 02 66

Over Klaver Energielabels

Klaver Energielabels is een gecertificeerd adviesbureau voor energielabels en verzorgt energielabels voor woningen, panden en utiliteitsgebouwen in alle soorten en maten.

Energielabel aanvragen

Bij Klaver Energielabels vraagt u makkelijk en snel een energielabel aan. Van aanvraag naar energielabel: zo regelt u het eenvoudig in 5 stappen. Energielabels op maat.

Verbeterplan voor uw energielabel

Heeft u al een energielabel maar wilt u maatregelen treffen om uw label groener te maken? Hoe kun u uw woning of bedrijfspand nog energiezuiniger maken? Wat kunt u besparen met verdere verbeteringen?

Tarieven

De prijs van een energielabel hangt af van verschillende factoren waaronder het type woning, het oppervlak van de woning, beschikbare documenten over de woning en de tijd die onze energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken van de woning op te nemen.

Rembrandtlaan 46, 3723 BK Bilthoven

Over Klaver Energielabels

Klaver Energielabels is een gecertificeerd adviesbureau voor energielabels en verzorgt energielabels voor woningen, panden en utiliteitsgebouwen in alle soorten en maten.

Energielabel aanvragen

Bij Klaver Energielabels vraagt u makkelijk en snel een energielabel aan. Van aanvraag naar energielabel: zo regelt u het eenvoudig in 5 stappen. Energielabels op maat.

Verbeterplan voor uw energielabel

Heeft u al een energielabel maar wilt u maatregelen treffen om uw label groener te maken? Hoe kun u uw woning of bedrijfspand nog energiezuiniger maken? Wat kunt u besparen met verdere verbeteringen?

Tarieven

De prijs van een energielabel hangt af van verschillende factoren waaronder het type woning, het oppervlak van de woning, beschikbare documenten over de woning en de tijd die onze energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken van de woning op te nemen.

Rembrandtlaan 46, 3723 BK Bilthoven