1. Home
 2. >
 3. Energielabels
 4. >
 5. Energielabel E
Energielabel E

Energielabel E
uitgelegd 

Een woning met energielabel E heeft een matige energieprestatie, wat betekent dat het energieverbruik hoger is dan bij woningen met hogere energielabels. Er zijn meerdere verbeteringen nodig om het energieverbruik te verminderen.

De verschillende
soorten energielabels 

Energieprestatiecertificaat (EPC) geeft de energie-efficiëntie aan van woningen en gebouwen en heeft een classificatie van A tot en met G.

Energielabel voor uw woning of bedrijfspand

Een energielabel zien hoe energiezuinig een huis of gebouw is. Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over energielabels.

Energielabel aanvragen

Bij Klaver Energielabels vraagt u eenvoudig en snel een energielabel aan.

Maatwerkadvies

Energielabels op maat. Een energielabel geeft meer inzicht in hoe goed uw huis geïsoleerd is, en kan helpen om uw huis of gebouw comfortabeler en energiezuiniger te maken.

Energielabel E

Energielabel E nodigt uit om actie te ondernemen om het energieverbruik te verminderen en energie-efficiënter te worden.

Energielabel E

Energielabel E

Redelijk hoog energieverbruik

Energielabel E: betekent hogere energiekosten. Er zijn meerdere verbeteringen nodig om het energieverbruik te verminderen

Het energielabel E duidt op een lage energie-efficiëntie van uw huis of gebouw. Hierdoor betaalt u hoge energiekosten en is er veel ruimte voor verbeteringen.

Door stappen te ondernemen om het energieverbruik te verminderen, kunt u aanzienlijk besparen op uw energierekening.

Energielabel E

Wat betekent een energielabel E voor uw woning of gebouw?

Energielabel E: Het E-label betekent dat uw woning niet erg energiezuinig is en daardoor relatief veel energie verbruikt. Er zijn aanzienlijke verbeteringen nodig om de energie-efficiëntie van de woning te verbeteren.

Een E-label woning kan leiden tot een onnodig hoge energierekening, u moet meer stoken om het comfortabel warm te houden in huis.

Wat zijn de nadelen van een E-label

Energielabel E is de eerste van de 3 “rode” labels

Een woning met een E-label heeft diverse nadelen, waaronder:

 • Een woning met een E-label is minder energiezuinig dan woningen met hogere energielabels zoals A, B of C, waardoor er meer energie nodig is voor hetzelfde comfortniveau.
 • Een woning met een E-label kan resulteren in hogere energierekeningen, waardoor het minder betaalbaar kan zijn om te wonen in vergelijking met energiezuinigere woningen.
 • Een woning met een E-label kan minder aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers of huurders die op zoek zijn naar een energiezuinigere woning, waardoor het moeilijker kan zijn om de woning te verkopen of te verhuren.

Hoe verbetert u het E-label?

Er zijn verschillende manieren om het energielabel van uw huis of gebouw te verbeteren, en specifiek om van het energielabel E naar een hoger label te gaan.

Er zijn een aantal stappen die u kunt nemen om het energielabel van uw huis of gebouw te verbeteren:

 • Isolatie is de eerste stap om uw energieverbruik te verminderen. Voeg isolatie toe aan uw dak, muren en vloeren. Hierdoor komt er minder warmte verloren en hoef je minder te stoken.
 • Vervang eventueel enkel glas door HR++- of dubbel glas. Hierdoor houdt u meer warmte binnen.
 • Overweeg om uw verwarming te vervangen door een hoogrendementsketel of een warmtepomp. Hierdoor bespaart u op uw energiekosten en vermindert u uw CO2-uitstoot.
 • Vervang verouderde verlichtingsarmaturen door energiezuinige verlichting, zoals LED-verlichting. Hierdoor bespaart u op uw energiekosten.
 • Installeer een slimme thermostaat, zodat u de verwarming automatisch op tijden kunt regelen waarop u er niet bent. Hierdoor bespaart u op uw energiekosten.

Heeft u behoefte aan meer informatie? Onze adviseurs staan voor u klaar om u te voorzien van persoonlijk advies op maat voor uw woning. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Energielabel E

De overige energielabels

Energielabel A

Energielabel A
Zeer laag energieverbruik

Energielabel A: betekent een energie-efficiënt huis of gebouw

Een huis of gebouw met energielabel A is energiezuinig en bespaart u geld. Het A-label is comfortabeler en milieuvriendelijker. Het beste ‘groene’ label voor uw huis of gebouw.

Energielabel B

Energielabel B
Laag energieverbruik

Energielabel B: betekent een energie-efficiënt huis of gebouw, maar er zijn nog verbeteringen mogelijk

Wonen in een huis met energielabel B betekent dat u in een woning heeft met het een-na zuinigste energielabel. Er zijn tal van energiebesparende maatregelen uitgevoerd voor een efficiëntere energie-uitgave.

Energielabel C

Energielabel C
Redelijk laag energieverbruik

Energielabel C: betekent dat uw huis of gebouw minder energie-efficiënt is dan woningen met een hoger label en er nog verbeteringen kunnen worden aangebracht

Met een energielabel C heeft uw huis of gebouw een redelijk laag energieverbruik, dankzij diverse energiebesparende maatregelen. Uw woning is iets minder energiezuinig dan huizen met energielabel B, maar nog steeds gericht op besparing van energie en het milieu.

Energielabel D

Energielabel D
Gemiddeld energieverbruik

Energielabel D: betekent dat uw huis of gebouw niet heel energie-efficiënt is. Er zijn verbeteringen nodig om het energieverbruik te verminderen

Een huis of gebouw met energielabel D valt precies in het midden van de andere energielabels. Het D-label nodigt uit om meer energie-efficiënt te zijn en biedt ruimte voor verbetering.

Als uw huis of gebouw een energielabel D heeft, is het belangrijk om verder te kijken naar manieren om het energieverbruik te verminderen.

Energielabel F

Energielabel F
Hoog energieverbruik

Energielabel F: betekent veel hogere energiekosten en een zeer laag energie-efficiëntie. Een huis of gebouw met dit energielabel zal onnodig veel energie verbruiken en heeft waarschijnlijk weinig of geen isolatie

Energielabel F staat voor een huis met een ontzettend hoog energieverbruik. Het is het tweede minst energiezuinige label en heeft een opvallende rode kleur.

Woningen of gebouwen in deze categorie hebben nog veel ruimte voor verbeteringen om het energieverbruik te verminderen.

Met meerdere aanpassingen kunt u niet alleen geld besparen, maar ook een comfortabeler en duurzamer leefomgeving creëren.

Energielabel G

Energielabel G
Zeer hoog energieverbruik

Energielabel G :betekent dat een huis of gebouw extreem hoge energiekosten heeft en nauwelijks energie-efficiënt is

Het energielabel G is het laagste label en geeft aan dat uw huis of gebouw een extreem hoog energieverbruik heeft. Hierdoor is het nodig om veel energie te verbruiken voor verwarming en warm water, wat resulteert in hoge energierekeningen.

Er zijn aanzienlijke verbeteringen mogelijk om het energieverbruik te verminderen, zoals het vervangen van enkel glas door HR++ glas of het toepassen van isolatie. Door deze verbeteringen te realiseren, bespaart u op uw energierekening en verbeter u tegelijkertijd uw leefomgeving.

energielabel aanvragen

Energielabel aanvragen

Een energielabel in 5 stappen geregeld!

 • Afspraak inplannen
 • Documenten aanvullen
 • Inspectie
 • Registratie Energielabel
 • Het energielabel
Energielabel check

Energielabel check

Welk energielabel heeft mijn huis of bedrijfspand?

Sinds 2008 is het energielabel verplicht bij elke woningoverdracht. U kon voorheen zelf online een label aanvragen door een aantal vragen te beantwoorden.

Prijzen energielabels

Energielabel tarieven

Duurzame energieoplossingen hebben de toekomst. Hoe kunt u daar van profiteren?

De prijs van een energielabel hangt af van verschillende factoren waaronder het type woning, het oppervlak van de woning, beschikbare documenten over de woning en de tijd die onze energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken van de woning op te nemen.

De energieprestatie van uw woning

De energieprestatie van de woning moet worden bepaald met de NTA 8800 bepalingsmethode. De energie-indicator drukt de energieprestatie uit in kWh/m2 per jaar en is gekoppeld aan een energielabelletter.

De voordelen van een energielabel

Uw woning of bedrijfspand moet opgenomen worden volgens de bepalingsmethode NTA 8800 door een gecertificeerde EP-W* of EP-U** adviseur.

Een van onze gecertificeerde EP-adviseur bezoekt uw woning of bedrijfspand vóór het indienen van de aanvraag. Het energieprestatie-rapport dat onze adviseur opstelt, inclusief de vastgestelde energieprestatie, wordt na de opname geregistreerd bij EP-online.

*EP-W Basis = woningen
**EP-U  Detail = kantoren en bedrijfsgebouwen

energielabel

Op zoek naar de beste prijs en de beste service? Vraag nu een energielabel aan!

Wat is een

energie prestatie advies (EPA)?

Een energieprestatieadvies is een advies dat inzicht geeft in bouwkundige en installatietechnische verbeteringen met betrekking tot energiezuinigheid. Het energieprestatieadvies wordt door één van onze gecertificeerde adviseurs opgesteld.

EPA staat voor EnergiePrestatieAdvies

Een EPA is een maatwerkadvies voor energiebesparingsmaatregelen aan bestaande gebouwen (woningen en utiliteit).

EPA-adviseur

Het energielabel dat sinds enige tijd verplicht is bij verhuur, verkoop en oplevering van woningen en gebouwen mag alleen door een gecertificeerde EPA-adviseur worden opgesteld.

Energieverbruik verlagen en verduurzamen

Wij brengen in kaart welke woningverbeteringen het meeste resultaat opleveren. We kijken daarbij naar de kosten om iets aan te pakken, wat het u oplevert en hoe snel u uw investering terugverdient.

Energiebesparende maatregelen

Concreet zijn dit: gevel-, dak-, leiding- vloerisolatie, HR++ (of hoger) beglazing, energiezuinige kozijnen en/of deuren, energiezuinige ventilatie inclusief hoog rendement ventilatoren, een warmtepomp, warmteterugwinning, zonnecellen of een combinatie hiervan.

Het EPA label

Het EPA-label is een energielabel voor woningen, vergelijkbaar met de labels voor koelkasten, wasmachines en auto's. Net als deze labels loopt het EPA-label van A tot en met G. Hierbij is A het meest en G het minst energiezuinig.

Wat staat er op het EPA label?

Op het label zie t u de letters A+++ tot en met D, die via donkergroen (A+++) en oranje (B) naar rood (D) gaan. Hoe roder, hoe minder zuinig. Daarnaast ziet u op het label ook het energieverbruik per jaar bij gemiddeld gebruik en eventuele aanvullende informatie zoals het waterverbruik of andere technische details.

Wat is een

energie prestatie advies (EPA)?

Een energieprestatieadvies is een advies dat inzicht geeft in bouwkundige en installatietechnische verbeteringen met betrekking tot energiezuinigheid. Het energieprestatieadvies wordt door één van onze gecertificeerde adviseurs opgesteld.

EPA staat voor EnergiePrestatieAdvies

Een EPA is een maatwerkadvies voor energiebesparingsmaatregelen aan bestaande gebouwen (woningen en utiliteit).

EPA-adviseur

Het energielabel dat sinds enige tijd verplicht is bij verhuur, verkoop en oplevering van woningen en gebouwen mag alleen door een gecertificeerde EPA-adviseur worden opgesteld.

Energieverbruik verlagen en verduurzamen

Wij brengen in kaart welke woningverbeteringen het meeste resultaat opleveren. We kijken daarbij naar de kosten om iets aan te pakken, wat het u oplevert en hoe snel u uw investering terugverdient.

Energiebesparende maatregelen

Concreet zijn dit: gevel-, dak-, leiding- vloerisolatie, HR++ (of hoger) beglazing, energiezuinige kozijnen en/of deuren, energiezuinige ventilatie inclusief hoog rendement ventilatoren, een warmtepomp, warmteterugwinning, zonnecellen of een combinatie hiervan.

Het EPA label

Het EPA-label is een energielabel voor woningen, vergelijkbaar met de labels voor koelkasten, wasmachines en auto's. Net als deze labels loopt het EPA-label van A tot en met G. Hierbij is A het meest en G het minst energiezuinig.

Wat staat er op het EPA label?

Op het label zie t u de letters A+++ tot en met D, die via donkergroen (A+++) en oranje (B) naar rood (D) gaan. Hoe roder, hoe minder zuinig. Daarnaast ziet u op het label ook het energieverbruik per jaar bij gemiddeld gebruik en eventuele aanvullende informatie zoals het waterverbruik of andere technische details.

energielabels en advies

Energielabels

& advies

We geven energieadvies op maat o.a. in de volgende plaatsen:

Abcoude, Baambrugge De Hoef, Amstelhoek, IJsselstein, Benschop, Lopik, Lopikerkapel, Jaarsveld, Polsbroek, Montfoort, Oudewater, Snelrewaard, Nieuwegein, Woerden, Vleuten, De Meern, Haarzuilens, Linschoten, Papekop, Hekendorp, Kamerik, Zegveld, Harmelen, Utrecht, Maarssen, Oud Zuilen, Tienhoven, Westbroek, Breukelen, Nieuwer Ter Aa, Kockengen, Nieuwersluis, Loenen Aan De Vecht, Vreeland, Loenersloot, Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Zeist, Austerlitz, Huis Ter Heide, Bilthoven, De Bilt, Den Dolder, Bosch en Duin, Groenekan, Maartensdijk, Hollandsche Rading, Baarn, Lage Vuursche, Bunschoten-Spakenburg, Eemdijk, Eemnes, Soest, Soesterberg, Achterveld, Amersfoort, Hoogland, Hooglanderveen, Leusden, Stoutenburg, Stoutenburg, Noord Veenendaal, Rhenen, Elst, Renswoude, Woudenberg, Doorn, Cothen, Langbroek, Maarn, Maarsbergen, Leersum, Amerongen, Overberg, Wijk bij Duurstede, Driebergen-Rijsenburg, Bunnik, Odijk, Werkhoven, Ossenwaard, Houten, ’t Goy, Schalkwijk, Tull en ’t Waal, Everdingen, Zijderveld Hagestein.

Rembrandtlaan 46
3723 BK Bilthoven
T. +31 (0)30 744 02 66

energielabels en advies

Energielabels
en advies

We geven energieadvies op maat o.a. in de volgende plaatsen:

Abcoude, Baambrugge De Hoef, Amstelhoek, IJsselstein, Benschop, Lopik, Lopikerkapel, Jaarsveld, Polsbroek, Montfoort, Oudewater, Snelrewaard, Nieuwegein, Woerden, Vleuten, De Meern, Haarzuilens, Linschoten, Papekop, Hekendorp, Kamerik, Zegveld, Harmelen, Utrecht, Maarssen, Oud Zuilen, Tienhoven, Westbroek, Breukelen, Nieuwer Ter Aa, Kockengen, Nieuwersluis, Loenen Aan De Vecht, Vreeland, Loenersloot, Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Zeist, Austerlitz, Huis Ter Heide, Bilthoven, De Bilt, Den Dolder, Bosch en Duin, Groenekan, Maartensdijk, Hollandsche Rading, Baarn, Lage Vuursche, Bunschoten-Spakenburg, Eemdijk, Eemnes, Soest, Soesterberg, Achterveld, Amersfoort, Hoogland, Hooglanderveen, Leusden, Stoutenburg, Stoutenburg, Noord Veenendaal, Rhenen, Elst, Renswoude, Woudenberg, Doorn, Cothen, Langbroek, Maarn, Maarsbergen, Leersum, Amerongen, Overberg, Wijk bij Duurstede, Driebergen-Rijsenburg, Bunnik, Odijk, Werkhoven, Ossenwaard, Houten, ’t Goy, Schalkwijk, Tull en ’t Waal, Everdingen, Zijderveld Hagestein.

Rembrandtlaan 46
3723 BK Bilthoven
T. +31 (0)30 744 02 66

Over Klaver Energielabels

Klaver Energielabels is een gecertificeerd adviesbureau voor energielabels en verzorgt energielabels voor woningen, panden en utiliteitsgebouwen in alle soorten en maten.

Energielabel aanvragen

Bij Klaver Energielabels vraagt u makkelijk en snel een energielabel aan. Van aanvraag naar energielabel: zo regelt u het eenvoudig in 5 stappen. Energielabels op maat.

Verbeterplan voor uw energielabel

Heeft u al een energielabel maar wilt u maatregelen treffen om uw label groener te maken? Hoe kun u uw woning of bedrijfspand nog energiezuiniger maken? Wat kunt u besparen met verdere verbeteringen?

Tarieven

De prijs van een energielabel hangt af van verschillende factoren waaronder het type woning, het oppervlak van de woning, beschikbare documenten over de woning en de tijd die onze energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken van de woning op te nemen.

Rembrandtlaan 46, 3723 BK Bilthoven

Over Klaver Energielabels

Klaver Energielabels is een gecertificeerd adviesbureau voor energielabels en verzorgt energielabels voor woningen, panden en utiliteitsgebouwen in alle soorten en maten.

Energielabel aanvragen

Bij Klaver Energielabels vraagt u makkelijk en snel een energielabel aan. Van aanvraag naar energielabel: zo regelt u het eenvoudig in 5 stappen. Energielabels op maat.

Verbeterplan voor uw energielabel

Heeft u al een energielabel maar wilt u maatregelen treffen om uw label groener te maken? Hoe kun u uw woning of bedrijfspand nog energiezuiniger maken? Wat kunt u besparen met verdere verbeteringen?

Tarieven

De prijs van een energielabel hangt af van verschillende factoren waaronder het type woning, het oppervlak van de woning, beschikbare documenten over de woning en de tijd die onze energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken van de woning op te nemen.

Rembrandtlaan 46, 3723 BK Bilthoven